Senaste inläggen

Av Agneta Lindström - 11 december 2016 18:32

Det är en märkllig december.. Vinterväder växlar med regn och massor av plusgrader. När det häromdan låg på plussidan passade vi på att släppa ut valparna för första gången. Dom var totalt orädda för allt det nya och knallade omkring och kollade allt nytt som om det var den självklaraste sak i världen.


Här nedan både inne- och utebilder. Lägg märke till "nanny" Pollie, sex månader, som verkar känna sig som lika mycket mamma som Niamh.

 

       

 

Riva papper är en klassiker som alla valpar lär sig:

                 

Oops! Var tog golvet vägen?    

ANNONS
Av Agneta Lindström - 4 december 2016 13:30

När valparna är en månad har dom fått en extra mamma. Pollie, sex månader, tycker det är självklart att hon ska leka med småttingarna och valparnas mamma Niamh är helt med på noterna. Kanske tycker hon det är skönt att få lite avlastning? Ute busar de två tikarna med varann och inne ligger de ibland och gosar tillsammans.

 

              

 

  

  

 

 

 

Och så har valparna börjat äta på egen hand, eller tass...

   

ANNONS
Av Agneta Lindström - 28 november 2016 18:41

Den här tiden, vid 3-5 veckor, händer det jättemycket med valparna. Dom ser och hör och reagerar på allt. Ljud, föremål, varann, mamma. Tänderna börjar komma och klorna ska klippas, om inte annat för att dom inte ska riva mamma. I går såg vi en av dom stå och dia, ett tydligt steg i utvecklingen.

 

Idag den 28 november fick dom flytta ut i en del av köket eftersom det började kännas trångt i valplådan. Men tror ni att dom blev nöjda för det? Nejdå, med högljudda pip annonserade de att de minsann vill ha hela köket.

 

Här kommer en hel radda nya bilder från den senaste veckan.

 

 

 

 

 

Polly, sex månader, bekantar sig med valparna.

                     

 

 

 

Nu till bilderna från premiärdagen i köket.

 

         

Pollie undrar vad som händer och varför hon nte får komma in till valparna.

 

Och till slut blir allt lugnt och "som vanligt" igen. 

 


Av Agneta Lindström - 21 november 2016 13:01

Ytterligare en vecka har gått och nu börjar det hända saker. Ögonen öppnas och valparna börjar få lite stadga i benen. Detta tillsammans gör att de kan röra sig runt och undersöka sin lilla låda. Dom till och med leker lite med varann och klättrar över de vita pinnarna. Snart är dom så stora att dom fastnar mellan pinne och vägg men det vet dom inte om än. Nästa steg blir att klättra ur lådan.

 

Bilderna talar för sig själva, så titta och njut.

 

                               

 

Av Agneta Lindström - 13 november 2016 14:05

Nu har trillingarna ätit och sovit (mest) i elva dagar. Vi har nog sällan sett och hört en lugnare valpkull men snart öppnar de ögonen. Då ökar intresset för omvärlden och då lär det bli fart på dom.

 

Under tiden är det bara för oss i familjen att titta och njuta. Man unnar fler den upplevelsen!

 

Mamma Niamh sköter sig exemplariskt. Bättre mamma kunde valparna inte önska sig.

 

Här några bilder från de senaste dagarna.

           

Av Agneta Lindström - 5 november 2016 22:00

Niamh är en otroligt duktig mamma. Visserligen har hon bara tre små att ta hand om - men som hon gör det. Vakar över dom dygnets vakna timmar, för det mesta tillsammans med valparna i lådan, men ibland hoppar hon upp i Julias säng och håller kollen uppifrån. "Promenaderna" utomhus klarar hon av på några minuter, sen drar hon rejölt för att snabbt komma hem igen.

 

Valparna å sin sida är helnöjda. Gott om mat och vörme, vad kan man mer begära, tre dagar gammal?

 

Här bild på en helnöjd grön hane:

 

 

 

I dag kom lillhusse Niklas på besök. Niamh blev överlycklig. Trodde kanske att hon blivit övergiven av sin familj? Fast hon ser faktiskt lite trött ut. Vi har full förståelse!

 

 

Av Agneta Lindström - 3 november 2016 14:53

Den andra november, efter exakt 60 dagar, födde Niamh (Conor´s Niamh of the Golden Hair) tre fina valpar, trillingar om man så vill. Pappan heter Elvis (Wibrimic´s Brown Eyed Handsome Man).

 

Ultraljudet hade visat tre valpar och hon var bara lagom tjock. Vi har ju lite att jämföra med, eftersom det här är vår 17:e kull. Som mest har vi fått nio valpar.

 


Här ett par bilder från dagarna innan.

 

   

 

Niamh tog hänsyn till både vår nattsömn och Julias arbetstider och födde första valpen halv två på eftermiddagen. Ovanligt faktiskt, eftersom de flesta tikar föder sent på kvällen eller natten.


Först ut var en tik på 285 gram. Sen blev det en lång vilopaus (för oss alla) innan tvåan och trean kom. Två hanar på 320 och 270 gram.

 

Guldlock och de tre björnarna, som en vän uttyckte det.

 

   

Av Agneta Lindström - 18 juli 2016 18:47

Det har varit mycket arbete med valparna och bloggen har fått stå åt sidan.. Men nu har vi samlat ihop en massa fina bilder och kan konstatera att alla fem valparna har hunnit både testas av etologen Ingrid Tapper och veterinär och flugit ut ur boet.

 

Titta och njut. Det är lika härligt varje gång man får följa en valpkull från start och för oss var det här den 16:e gången på 13 år.

 

Först trädgårdbilder. Vi har haft tur med vädret och valparna har i princip bott ute under dygnets ljusa timmar. Dom har cirka 300 kvadratmeter att leka på och massor av föremål att undersöka.

 

                       

 

Trädgårdsfontänen är precis fixad och blev genast populär.

     

 

Och så fick vi besök av underbara Ayesa och hennes mamma Sofia.

 

 

 

Den 12 juli var valparna 7 1/2 vecka. Julia kom och ställde upp dom framför kameran. Under varje bild ser ni vem det är.

   

Turkos hane, Ringo

 

   

Grön hane, Yoshi

 

   

Röd tik, Pollie

 

   

Lila tik, Gilda

 

   

Gul tik, Gnista

 

Den 15 juli gästades vi av etologen Ingrid Tapper, som gör ett valptest. Hon är för det allra mesta mycket nöjd med våra valpar. Den här gången hade hon sällskap av forskaren Patricia från Österrike, understa bilden. Hon arbetar nu i Vargprojektet i Gnesta, där vargvalpar och huskyvalpar studeras. Hon ville gärna se ett valptest och var liksom Ingrid mycket nöjd med det hon såg.

             

 

Och så kom den för oss lite sorgliga perioden då vi måste skiljas från våra älsklingar. I gengäld är det fyra familjer som blir desto lyckligare. Röda tiken Pollie (Conor's Polychrome The Sky Fairy), bor kvar tills vidare men flyttar gärna till en kärleksfull familj.

 

Göran, Lena och Ringo

 

Camilla, Vide och Yoshi. Mattias och resten av familjen kunde inte komma.

 

  

Monica, Henry och Gilda

 

 

 Ivan, Lena och Gnista. 

 

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se